YOUNG WOODWIND TRIO ANTWERP
Thursday 16 August 2018, 12:15 - 13:00
Contact 0478 82 11 84

Program to download and / or print

YOUNG WOODWIND TRIO ANTWERP

BALDER DENDIEVEL, hobo, ANNE FUHRMANN, klarinet, JAPPE DENDIEVEL, fagot

Jacques IBERT, Heinrich SUTERMEISTER, Wolfgang Amadeus MOZART, Gordon JACOB, Graham LYONS, Wim HENDERICKX

Balder Dendievel (°Oostende, 11-01-2002), begon op 4-jarige leeftijd met vioollessen bij zijn moeder Kristien Devolder, zelf professioneel muzikante. Als 5-jarige schakelde hij over op hobo. Hij kreeg les van Jan Wauters in het Stedelijk Conservatorium van Brugge, waar hij ook slagwerk en orgel volgde. Op zijn tiende ging Balder met het Jeugd en Muziek Orkest Oost-Vlaanderen (nu Amaj Jong Symfonisch Gent) o.l.v. Geert Soenen op concertreis naar het Verenigd Koninkrijk. Daarna was hij nog 4 jaar actief in dit orkest, eerst als tweede en later als eerste hoboïst. Sinds juni 2016 is hij lessenaaraanvoerder hobo in het Euregio Jeugdorkest, gedirigeerd door Hans Casteleyn. Met de Internationale Junge Orchesterakademie (Weiden, Duitsland) maakte hij in april 2017 een tournee door Duitsland en nam een CD op voor de Bayerische Rundfunk. Hij werd reeds uitgenodigd door de orkesten Nuove Musiche, het Symfonieorkest van de Munt en het Nationaal Orkest van België/Belgian National Orchestra. Ook treedt hij aan als plaatsvervangend hoboïst bij
I SOLISTI Belgian wind ensemble Antwerp. Na twee jaar Latijn in Oostkamp startte Balder in 2015 het derde middelbaar op de!Kunsthumaniora te Antwerpen voor de instrumenten orgel (bij Bart Rodyns) en slagwerk (bij Koen Wilmaers). In datzelfde jaar begon hij ook zijn deeltijdse bacheloropleiding hobo aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, in DENDIEVEL Balderde klas van Luk Nielandt. In november 2014 mocht hij na een solistenwedstrijd het hoboconcert van Cimarosa vertolken met het Jeugd en Muziek Orkest Oost-Vlaanderen. Verder won Balder prijzen op “Vlamo”, “Sonatina”, “Jonge Solisten aan Zee”, “Antwerp Percussion Competition” en “The eMuse-International Online Competition”. In februari vorig jaar werd hij 2de laureaat van de “Hobo-wedstrijd” van het Symfonisch Jeugdorkest Edegem en het Astria Hobo Trio. Als gevolg hiervan speelde hij met dit orkest de eerste beweging van het hoboconcert van W. A. Mozart. In augustus 2017 won Balder de eerste prijs op de orgelwedstrijd van de Vlaamse Orgeldagen Bornem. In februari van dit jaar won hij als jongste kandidaat de tweede editie van de Honda Competition for Classical Music tussen de Belgische muziekconservatoria. Het finalerecital was live te horen op Musiq’3. 

 

Anne Fuhrmann is geboren op 19 september 2000 in Malmedy (België). Op 8-jarige leeftijd volgde ze haar eerste klarinetlessen aan de Muziekacademie van de Duitstalige Gemeenschap van België. Sinds september 2017 studeert ze aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij professor Annelien Van Wauwe.
Anne is onder andere te horen als soliste. In het verleden volgde ze masterclasses bij Roeland Hendrikx, Eddy Vanoosthuyse, Arno Piters, Robert Spring, Julien Hervé, Ernst Schlader, Yehuda Gilad en Ralph Manno. Ze nam ook deel aan diverse solistenwedstrijden. Ze won de publieksprijs op het “Concours Raymond Micha" in 2016 en kwalificeerde zich voor de "International Music Competition for the Youth" in Oldenburg in 2017. In juni 2018 werd ze geselecteerd als kandidaat voor "Young Belgian Talent ". FUHRMANN Anne
Anne speelt ook in verschillende kamermuziekgroepen, waaronder het “Young Woodwind Trio Antwerp” met Balder Dendievel (hobo) en Jappe Dendievel (fagot).
Doorheen de jaren heeft Anne veel orkestervaring opgedaan. Anne groeide op in het harmonieorkest gelegen te Weywertz, onder leiding van Harmen Vanhoorne. Hier heeft ze ook de leiding over het jeugdorkest. In de zomer van 2017 was Anne lid van het "European Union Youth Wind Orchestra" onder leiding van Jan Cober en kon zij deelnemen aan concerten in Luxemburg, Nederland en Duitsland. Sinds 2018 is ze lid van het “Koninklijk HarmonieOrkest Schelle” onder leiding van Dirk de Caluwé. In maart 2018 had ze de eer om als eerste klarinettiste deel te nemen aan een project van het Symfonieorkest van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Onlangs trad ze toe tot het “Euregio Jeugdorkest” onder leiding van Hans Casteleyn.

Jappe Dendievel (geboren op 28/08/2004) kreeg op 4-jarige leeftijd vioolles van zijn moeder, waarbij hij al van bij het begin meespeelde in haar kinderorkest. Slagwerk startte hij op zijn 6de, gevolgd door trombone toen hij 7 was.

Eenmaal oud genoeg voor de muziekschool, koos hij ook nog voor fagot en tuba.
Amper 10 jaar oud, volgde hij een masterclass fagot bij Pieter Nuytten in het Ghent Bassoon Festival.
DENDIEVEL JappeHij werd laureaat van wedstrijden zoals Vlamo en Jonge Solisten aan Zee, voor slagwerk, fagot, trombone en tuba.
In mei 2016 haalde hij drie Eerste Prijzen in de internationale onlinewedstrijd “The Muse”. Voor de opname van een werk van de componist Andrea Ferrante in deze wedstrijd, kreeg hij volgende commentaar: “EMOZIONANTE! Allo Stedelijk Conservatorium Brugge, in Belgio, uno straordinario giovanissimo talento esegue la mia ‘Danza sconnessa’. In bocca al lupo al piccolo fagottista Jappe Dendievel!” Ferrante is momenteel bezig aan een werk voor fagot en orkest dat opgedragen wordt aan Jappe.
Nadat hij in diezelfde wedstrijd het jaar daarop een Eerste Prijs voor trombone behaalde, werd hij uitgenodigd om op te treden in het Megaron Gizi Festival in Santorini.
In november 2016 mocht hij als solist aantreden met de Koninklijke Stadsharmonie van Oostende.
In de loop der jaren werd de voorkeur van Jappe voor fagot en trombone duidelijk, hiervan volgt hij momenteel les bij Francis Pollet in de Kunsthumaniora en bij Jan Smets.

Deze 2 instrumenten speelt hij al van op 10-jarige leeftijd in orkestvorm, eerst in het JeMOO, later Amaj Jong Symfonisch Gent, en sedert 2016 ook in het Nederlands-Vlaams Euregio jeugdorkest. Sinds september 2017 is hij pupiteraanvoerder van de trombonesectie in het Euregio Jeugdorkest. 

Jappe en zijn broer Balder maken deel uit van het YoungStars programma van I SOLISTI ACADEMY, een begeleidingsprogramma van I Solisti om uitzonderlijke muzikale talenten te helpen hun artistieke idealen te verwezenlijken. Zo konden zij optreden in het festival “B-Classic” in Tongeren, en kregen ze de kans om een masterclass bij Sergio Azzolini in Basel te volgen, en Jappe ook een masterclass bij Gustavo Nunez in Amsterdam. 
In november 2017 werd Jappe laureaat van de “Prix Dominique” in Venlo, waar hij ook de publieksprijs behaalde.
Begin december van datzelfde jaar was hij zowel voor fagot als trombone solist bij Amaj Jong Symfonisc Gent, als gevolg van het winnen van de Jonge Solistenwedstrijd.
Heel recent behaalde Jappe een Eerste Prijs in de internationale onlinewedstrijd “The Muse” voor fagot.
In juli mag hij dankzij het winnen van een wedstrijd voor jong talent, als solist aantreden met het fagotconcerto van Weber, met het Groslot Gala Orchestra tijdens “Klassiek in het park Brasschaat”.
Jappe start in oktober een deeltijdse opleiding bachelor fagot aan de hogeschool in Antwerpen.

Location Lange Gasthuisstraat, 45 2000 Antwerpen