O R G E L D A G | Nils HELLEMANS, orgel en Nele GILIS, cello
Wednesday 15 August 2018, 12:15 - 13:00
Contact 0478 82 11 84

Program to download and / or print

NILS HELLEMANS, orgel, NELE GILIS, cello

Johann Sebastian BACH, Sofia GUBAIDULINA, Johann Jackob FROBERGER, Georg MUFFAT

HELLEMANS NilsNils Hellemans is geboren te Dendermonde in 1993. In de stedelijke muziekacademie van Dendermonde kreeg hij van Frans Dooms zijn eerste pianolessen. Hij is met orgel gestart op 16-jarige leeftijd bij Bart Naessens (gewezen leerling van Luc Ponet), in die jaren kreeg hij pianoles van Ellen Moortgat. Nils werd in 2011 de 2e laureaat van de ‘Steinway Pianocompetition voor de jeugd’ en behaalde ook op de Dexia Classics - Nationale Muziekwedstrijd zowel voor orgel als voor piano een eerste prijs. In 2012 is hij laureaat geworden van de Cantabile pianowedstrijd. In juni 2013 nam hij deel aan de Orgelwedstrijd van Quintus Kampen en werd finalist. In september 2013 werd hij halve finalist van de ’VIII. International Mikael Tariverdiev Organ Competition’ te Moskou en Kaliningrad (Rusland). Hij heeft ook masterclasses gevolgd voor orgel bij o.a. James David Christie, Jean Ferrard, Diego Innocenzi, Eric Lebrun, Ludgar Lohmann, Pierre Pincemaille, Luc Ponet, Yves Rechsteiner, Jos van der Kooy en Arnaud Van de Cauter. Masterclasses piano volgde hij onder meer bij Franca Bertoli, André De Groote, Mirabella Dina, Franca Bertoli, Reima Raijas en Robert Groslot. Als begeleider voor lied volgt hij af en toe lessen bij Lucienne Van Dijk en Jozef De Beenhouwer.Zijn leerkrachten waren Jan Vermeulen (piano) en Luc Ponet (orgel). Sinds 2013 is hij lid van het Orgelcomité van Dendermonde. In maart 2015 werd hij finalist van de Stephan De Jonghe pianowedstrijd te Aalst (België) en in augustus 2015 werd hij halve finalist van de internationale orgelwedstrijd in Luxemburg en Dudelange (Luxemburg). Als pianist speelde hij inmiddels regelmatig mee in projecten van The European Philharmonic Orchestra. In november 2015 werd Nils voor twee jaar aangesteld als beursorganist (Organ Scholar) van Leuven Orgelstad. In 2016 rondde hij zijn studies orgel en piano af aan het LUCA School of Arts met een dubbele Master in de muziek, telkens met de grootste onderscheiding. In 2017 haalde hij een masteropleiding kamermuziek en zijn opleiding SLO (specifieke lerarenopleiding) rondde hij eveneens af in datzelfde academiejaar.

GILIS Nele

Nele Gilis begon op 10-jarige leeftijd met cello aan de muziekacademie te Geel bij Carla Van Geel. Toen het duidelijk werd dat cello haar grootste passie was, startte ze op 16 jaar haar vooropleiding in de muziekhumaniora van Turnhout bij Marian Minnen. In 2009 studeerde ze af met grootste onderscheiding voor cello en piano in Turnhout en Geel. Ze besloot daarop haar muzikale studies verder te zetten bij Geert de Bièvre in het Lemmensinstituut te Leuven. In het tweede jaar combineerde ze ook die studie met barokcello bij Rainer Zipperling. Later werkte ze haar master af in de klas van France Springuel op het koninklijk conservatorium te Antwerpen.

Nele volgde al masterclasses bij Gavriel Lipkind, Didier Poskin, Olsi Leka, Roel Dieltiens,… Met haar duo met accordeonist Bram Van Weverberg is ze sinds kort ook verbonden aan het Orpheus-instituut waar ze lessen volgt van o.a France Springuel en Piet van Bockstal. Naast haar vaste duo’s als Consorella en Pienavoce, speelt Nele als freelancer in verscheidene symfonische orkesten, kamerorkesten en muzikale projecten. Zo werkte ze al samen in producties van o.a. MusicHall, European Philarmonia, Lucreatief, Klankenstroom, Zomeropera Alden Biesen, …

Location Lange Gasthuisstraat, 45 2000 Antwerpen